A zöldségek és gyümölcsök effektív tárolása hűtőszekrényben

A zöldségek hűtőszekrényben való tárolásának ismerete nemcsak a pénztárcánkat óvja meg egy nagyobb kiadástól, hanem segít a fenntarthatóbb életvitelben és az élelmiszer pazarlás elkerülésében is.

Ezért arra gondoltunk, hogy a mai cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, amelyek segítségével sokkal tovább tarthatjuk frissen a zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőszekrényben.

Ne mossuk meg őket!

Amennyiben a megvásárolt zöldségeket vagy gyümölcsöket a hűtőszekrényben szeretnénk tárolni, fontos, hogy ne mossuk meg őket, mivel az így keletkező páratartalom felgyorsítja a rothadást.

Tároljuk egészben őket!

Semmiképpen se vágjuk fel a zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőszekrénybe helyezés előtt, mert a fentebb leírtakhoz hasonlóan ez is gyorsabb rothadást eredményez. Csak a gyökereket és a szárakat távolítsuk el, a vágás többi részét tartsuk meg a főzés előkészítésére.

Kivéve, ha azt tervezzük, hogy az elkövetkezendő napokban felhasználjuk őket. Ilyen esetben nyugodtan felapríthatjuk, és egy edényben behelyezhetjük őket a hűtőszekrénybe.

Ne tároljunk mindent egy helyen!

Érdemes a magas víztartalmú leveles zöldségeket, a karfiolt, a zellert, a paradicsomot és az uborkát az alsó fiókban, míg a többi gyümölcsöt és zöldséget pedig elkülönítve a különböző polcokon tárolni. Ennek a módszernek köszönhetően ugyanis szintén megakadályozható a gyorsabb rothadás.

Végül állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet!

Ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek a lehető leghosszabb ideig frissek maradjanak, létfontosságú, hogy megfelelő hőmérsékletet állítsunk be a hűtőszekrényben. A legjobb 1-4 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tartani őket.