Amit a nikotinos folyadékokról tudni érdemes

Mivel az e-cigaretta remekül alkalmas a hagyományos dohányzás pótlására, így nagyon gyorsan belopta magát a dohányosok többségének a szívébe. Ez a dohányzási alternatíva ugyanis sokkal kevésbé káros.

Ebben az esetben ugyanis a nikotinos folyadék csupán addig van hevítve, amíg el nem éri azt a hőmérsékletet, ahol az alapja légneművé nem válik, és egy ízesített gőz formájában el nem párolog, amely egyébként jóval kevesebb oldott anyagot tartalmaz, mint a hagyományos cigaretta füstje.

A nikotinos folyadékok általában 4 fő összetevőből készülnek

A két alapvető összetevő a növényi glicerin illetve a propilénglikol, és ehhez jön hozzá még a nikotin, a desztillált víz és valamilyen aroma. Az első kettő bármelyike képes utánozni a füstöt, de propilénglikol hatékonyabban köti meg az aromát, míg a növényi glicerin sokkal nagyobb gőzhatást képes létrehozni. Ezért a legtöbb gyártó általában inkább kombinálja az előnyeiket, és 50-50%-ban használják fel őket.

Ami pedig a nikotint és a desztillált vizet illeti, az előbbi felel a hagyományos cigaretta elszívásának élményére leginkább emlékeztető úgynevezett torokhatásért, míg az utóbbi azért szükséges, hogy az elgőzölt nikotinos folyadék egy kicsivel folyékonyabb legyen.

Hogyan válasszuk a számunkra legmegfelelőbb aromát?

Ha még csak most ismerkedünk az e-cigivel, akkor érdemes elsőként egy ismerős ízt választani, hogy a lehető legsimábban menjen a váltás. Ideális lehet például a dohány- és mentolíz, amelyekből igazán széles választék áll rendelkezésre.

Abban az esetben pedig, hogy ha inkább valami mást szeretnénk kipróbálni, akkor is a lehetőségek széles tárházából válogathatunk. Ha például a friss, gyümölcsös aromákat kedveljük, akkor az áfonya, az eper, a sárgadinnye vagy a szőlő is tökéletes megoldásnak bizonyul. Az összetettebb ízek kedvelőinek pedig ott van például az almás pite, a kávé, a csoki fagyi vagy a gyümölcsös rágó.