Ezekkel az élelmiszerekkel soha ne etessük a kutyánkat!

Valljuk be őszintén a legtöbben pontosan tudjuk, hogy mi kell ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk, de ennek ellenére akadnak olyan helyzetek néha, amikor könyökig a chipses zacskóban, amely során azon tűnődünk, hogy mégis hogyan jutottunk el idáig.

Nos, nekünk van lehetőségünk ezen változtatni, a kutyánknak viszont nincsen. Mi vagyunk felelősek az egészségéért és a jólétéért azáltal, hogy kiegyensúlyozott étrenddel tápláljuk, valamint megbizonyosodunk arról, hogy nem-e eszik olyan dolgokat, amelyeket mi egészségesnek hiszünk, holott rendkívül mérgezőek a számára.

Csokoládé

Már egy kevés csokoládé, különösen az étcsokoládé is hasmenést és hányást okozhat a teobromin tartalma miatt, mivel ez az anyagot a kutyák szervezete lassan bontja le. Nagy mennyiség pedig a csoki görcsrohamokhoz, szabálytalan szívműködéshez és akár halálhoz is vezethet.

Avokádó

Az avókádóban megtalálható egy bizonyos persin nevű anyag, amely az emberre teljesen veszélytelen, de a kutyák számára mérgező. Nagy mennyiségben súlyos hányást és hasmenést okozhat, amelynek a következménye akár kiszáradás is lehet.

Hagyma és fokhagyma

Ezek a szeretett zöldségek ugyan az emberi étrend alapvető elemei, de a kutyáknak vérszegénységet okozhatnak azáltal, hogy elpusztítják a vörösvérsejteket. Egy kis mennyiség belőlük még nem okoz nagy problémát, de egy komolyabb dózis elfogyasztásának mérgezés is lehet a következménye.

Tej és egyéb tejtermékek

A kutyák egyedül az édesanyjuk tejét képesek meginni, bármilyen más tejtermék (tehén, kecske stb.) megbetegítheti őket. Ezekben ugyanis olyan cukrok és zsírsavak vannak, amelyek lebontásához a kutyák nem rendelkeznek megfelelő enzimekkel.

Végül a cukros ételek és italok

Nem szabad engednünk, hogy a kutyánk olyan ételt egyen vagy igyon, amely nagy mennyiségben tartalmaz feldolgozott cukrot! Ugyanaz fog ugyanis megtörténni vele, mint az emberekkel, amikor túl sok cukrot fogyasztanak: súlygyarapodás, fogszuvasodás és még cukorbetegség is.