Hogyan készül a mungóbabcsíra?

A mai cikkünkben egy olyan nagyszerű hüvelyest mutatunk be, amely tökéletes alapját adja a leveseknek és a főzelékeknek. De természetesen nincsen kizárva az sem, hogy kenyérre kenhető pástétomot vagy valamilyen édes ételt készítsünk belőle.

Ez nem más, mint a mungóbab

A mungóbab amellett, hogy sokrétűen felhasználható, igazán magas kálium-, magnézium-, mangán-, réz- és vastartalommal bír. Ráadásul még rostban és fehérjében is bővelkedik, illetve rendkívül gazdag olyan értékes esszenciális aminosavakban, mint amilyen a lizin, a leucin, és a valin.

Amennyiben pedig a magjából kinövő pár napos kis szárkezdeményeket fogyasztjuk el, akkor ennek a tápanyag tartalomnak a többszöröséhez is hozzájuttathatjuk a szervezetünket.

Hogyan kell csíráztatni a mungóbabot?

Az első és talán a legfontosabb szabály az, hogy csakis kizárólag csíráztatásra szánt magokat használjunk, mivel ezekben nincsen semmilyen vegyszer. Miután sikerült őket beszerezni valamelyik webshop kínálatából, mérjünk ki belőlük egy bögrével, mossuk meg őket, és áztassuk egy lefedett edényben legalább 12 órán keresztül!

Ha ezzel megvagyunk, akkor szűrjük le a magokról a vizet, és tartsuk tovább lefedve őket, mivel a túlzott fényhatás következtében hajlamosak keserűbbé és rágósabbá válni! Időközben pedig a magokat nem árt néhányszor leöblíteni, hogy állandóan nedvesek maradjanak, és ne romoljanak meg. Ezt az átöblítést viszont mindenképpen szűrőben kell elvégeznünk, mivel a mungóbab nem igazán szereti a pangó vizet.

Ha mindezeket az utasításokat betartjuk, akkor a mungóbabcsíra már harmadnap fogyaszthatóvá válik. Abban az esetben pedig, ha nem szeretnénk azonnal elfogyasztani, akkor öblítsük át őket, és tároljuk hűtőben!