Hogyan tudjuk motiválni magunkat az edzésre?

Hamarosan itt a nyár, ami egyet jelent azzal, hogy ideje formába lendülni. Bár a legtöbbünk ilyenkor eljut ugyan az elhatározásig, hogy megszabadul a téli hónapok alatt felkúszott feleslegtől, de az esetek többségében itt meg is akad a történet. Ennek pedig leginkább az az oka, hogy nehezen találjuk a motivációt arra, hogy az edzést a napi rutinunk részévé tegyük. A mai cikkünkben azonban hoztunk két olyan tudományosan is alátámasztott módszert, amelyek alkalmazásával ez megoldhatóvá válik.

Jutalmazzuk magunkat!

A legtöbbünk általában ott véti el a dolgot, hogy az edzés megkezdése előtt nem egy konkrét célt tűz ki maga elé, hanem olyan általános dolgokat, mint például a jobb egészségi állapot elérése vagy a súlykontroll. Bár egyeseknél ez is hatásosnak bizonyul, de sajnos a legtöbb esetben ilyenkor az egészségesebb életmódra való törekvések kudarcba fulladnak.

Charles Duhigg amerikai újságíró ehelyett azt javasolja, hogy tegyük kézzelfoghatóbbá az edzés előnyeit azáltal például, hogy megjutalmazzuk magunkat utána egy finom smoothie-val vagy azzal, hogy megnézzük a kedvenc sorozatunk legújabb epizódját. Ennek köszönhetően az agy az izzadságot és a fájdalmat az endorfinok számának növekedésével kezdi összefüggésbe hozni, és így idővel az edzésre úgy tekintünk majd, mint egy jutalomra.

Kötelezettségvállalási szerződés aláírása

Bár magunknak is tehetünk ígéretet, de a kutatások azt mutatják, hogy nagyobb valószínűséggel teljesítjük a fogadalmakat, ha barátok előtt és írásban tesszük meg őket. Nagyobb lesz tehát az esélyünk a formába lendülésre, ha aláírunk egy szerződést, amelyben vállaljuk, hogy minden alkalommal, amikor kihagyjuk a pilatest, 2000 forintot fizetünk.