Immunrendszer erősítésének módjai

Bár manapság már rengeteg olyan étrendkiegészítő létezik, amely erősíti az immunitásunkat, de az immunrendszer támogatásához ennél sokkal többre van szükség.

Egészséges étrend

Ha elegendő mennyiségű mikrotápanyagot sikerül az elfogyasztott élelmiszereken keresztül bevinni a szervezetbe, az segít fenntartani az immunrendszer homeosztázisát.

Ide tartozik például a B6-vitamin, amely megtalálható a csirkében, a lazacban, a banánban és a burgonyában, és a C-vitamin, amelynek kiváló forrását jelentik a citrusfélék, a paprika, a brokkoli és a spenót. De nem feledkezhetünk meg a mandulában és a napraforgómagban megtalálható E-vitaminról, valamint a teljes kiőrlésű termékekben, a diófélékben és a magvakban fellelhető magnéziumról sem.

Testmozgás

A fizikai aktivitás nem csak az izmok építésére és a stressz levezetésére szolgál, hanem fontos részét képezi az egészséges immunrendszer támogatásának is, mivel segít abban, hogy a csonton kívüli immunsejtek eljussanak véráramba. Azoknak pedig, amelyek már a véráramban vannak, segíti az eljutását a szövetekig.

Hidratálás

A víz szintén fontos szereppel bír az immunrendszer támogatásában, hiszen az immunsejteknek vízre van szükségük ahhoz, hogy keringjenek. Egy nap azonban körülbelül 2 és fél liter vizet veszítünk el a vizelettel, a széklettel, a légzéssel és az izzadással, amelyet mindenképpen pótolnunk kell az egyensúly fenntartásához.

Elegendő alvás

Az alvás is fontos részét képezi az immunerősítésnek. Számos kutatás igazolta ugyanis már, hogy az alvásmegvonás hatására csökken a T-immunsejtek száma és aktivitása, amelynek a feladata, hogy felismerje és elpusztítsa kórokozókat, illetve megakadályozza az elszaporodásukat. De ugyanez a helyzet a citokinin esetében is, amely egy hasonló szerepkört betöltő fehérje.